Novinky
Ubytování Rakousko
5.9.2011 -
Země, která nabízí tolik vyžití jak v zimě, tak v létě. Máte rádi horskou
turistiku a cyklistiku, rádi ležíte u jezera a opalujete se nebo by se vám
líbily termální lázně a wellnes a nebo byste spíše raději prozkoumali hrady
a zámky? V
Rakousku nic z toho nebude žádný problém.
Rakousko je rájem pro cyklisty, dříve si většina
více » turistů vychutnávali krásy
této země pouze v pohodlných pohorkách, v posledních době se však cyklistika
stala oblíbeným sportem a v Rakousku i skvělou příležitostí, jak poznat
přírodní krasy a pamětihodnosti této pestrobarevné země.
Ubytování Rakousko»
« méně
Maďarská kuchyně
2.8.2011 -
Od doby kdy nám maminky poprvé koupily debrecínskou šunku nebo uvařily segedínský guláš, si asi
Maďarsko nejčastěji spojujeme především s jídlem. Ale
Maďarsko je mnohem víc než jenom země ostrých jídel, známá je i kvůli svým lázním, muzeím a hlavně vínům.
Hlavní město Budapešť, často nazývané Královna Dunaje nebo Paříž na Dunaji, je rozdělena tokem řeky na dvě části Budín a Pešť. Budínská historická
více » kopcovitá strana nabízí krásný výhled na Budínský hrad, procházku středověkými uličkami mezi domy, muzei, jeskyněmi a římskými ruinami. Na energetické druhé straně Pešť můžete obdivovat největší budovou parlamentu v Evropě, romantické promenády podél řeky a bleší trhy na Váci útca a Rákoczi útca (útca = ulice).
Rozhodně nesmíte zapomenout otestovat maďarskou kuchyni, ať už na jakékoli straně Budapeště. Maďarská gastronomie se stala světoznámou díky netradičním receptům původních obyvatel, které vylepšily mezinárodními chutěmi. Maďarská jídla získala svoji neobvyklou chuť a způsob přípravy působením silného tureckého vlivu a stal se z nich mix různých druhů mas, ryb, smetany, papriky a domácích kvalitních vín.
Víno do Maďarska přinesli Římané a dnes má Maďarsko svých 22 vinařských oblastí a každá z nich nabízí něco zajímavého pro každého z nás. Nejlepší na poznávání vinic je, že to můžete zkombinovat i s dalšími aktivitami jako třeba jachting, návštěvou termálních lázní, golf, prozkoumáváním tamější nádherné krajiny anebo památek.
Za nejznámější maďarskou vinařskou oblast se považuje Tokaj, město ležící na kopci, kterým protéká druhá největší řeka Maďarska Tisza. Víno se tady skladuje v obrovských podzemních sklepech, které se prý budovaly několik století. Tokajské víno je jedno z nejlepších dezertních vín na světě. Tokaj azsu přezdívané „víno králů“a tokajské samorodné jsou vyrobeny ze speciálních hroznů, které jsou napadeny plísní Botrytis cinerea takzvanou ušlechtilou plísní. Tato plíseň způsobuje, že hrozny seschnou a scvrknou se. Konečná vyschlá bobule má vysokou koncentraci cukru a výraznou chuť a díky ní získává tokajské výslednou barvu a bohatou chuť. Návštěvu dobrých vinných sklepů jako Gizella Sklep, Patricius, Hotel Vasko a mnoha dalších v této oblasti můžete spojit s prohlídkou paláce Rakoczi-Dessewffy ( kde se můžete i ubytovat), podniknout projížďku na loďkách po řece Tizsa a Bodgrod a nebo se můžete v Tokaji oddat umění místní kuchyně. Adresy, kde se dá dobře najíst: Millennium Hotel , Torkolat Pension , Makk Marci Panzió-Pizzeria, Pit Restaurace, Tokaj Taverna.
Druhou známou oblastí je Eger. Město Eger je největším kulturním a hospodářským centrem regionu, má mnoho přezdívek a každá vypovídá a jedinečnosti tohoto města například „město vína a hroznů“ (výroba vynikajících bílých i červených vín -Egri Bikavér („Bull's Blood“), Egri Leányka ('Maiden of Eger') a Medina), „barokní město“ (velký barokní proboštský palác, mnoho barokních budov), „město minerální a termální vody“ (termální lázně- nejznámější Turecké Lázně) a také „ město studentů“ (lyceum- dnes Vysoká škola pedagogická). V městě dále najdete dominantní baziliku, egerský hrad, arcibiskupský palác, mnoho katolických kostelů, ale třeba i 35m vysoký minaret. Eger a jeho okolí (Gál Tibor, St. Andrea, ...) tvoří slavnou vinařskou oblast. Nejstarší vinný sklep je 400 let starý a dodnes se samozřejmě staví pořád nové a nové sklepy. Pokud chcete ochutnat i zakoupit nejrůznější druhy známých egerských vín přímo ze soudků od výrobce doporučujeme vám zajít do doliny Szépassony.
Oblast kolem jezera Balaton je bezesporu nejnavštěvovanějším místem v Maďarsku, především díky multifunkčnosti této oblasti. Nejen samotné jezero, ale i místa v jeho blízkosti stojí zato vidět. V jezeře se dá koupat i provozovat vodní sporty, voda je čistá a teplá. Podél pobřeží se nacházejí čtyři vinařské oblasti. Na jižní straně najdete region Balatonboglár, v této oblasti je zaznamenáno 3339 úrodných vinic. Nejčastěji se zde pěstují bílé odrůdy, jako například: Királyleányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Ryzlink vlašský i rýnský a Veltlínské zelené. Ale i přes toto velké množství bílých vín jsou zde spíše oblíbená ta červená, k nejznámějším a nejlahodnějším v tomto regionu patří Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos (Frankovka) a Zweigelt. I když Merlot je spíše oblíbený v regionu Tihany a v oblasti Badacsony je zase velice oblíbené víno Szurkebarat. Pokud máte však raději lehčí ovocná vína a sekty (Irsai Oliver, Chardonnay a Kiraly Leanyka), tak musíte navštívit oblasti Boglar a Koroshegy.
Vinařská oblast Villány má s vínem co dočinění už více než dva tisíce let, jak dokazuje místní legenda, proto není divu, že tomuto městu se přezdívá „Město vína“. Na vysokou kvalitu vín zde dohlíží vinařská asociace Borut Egyesulet. Pokud máte rádi červená vína, tak se vyplatí sem přijet na Festival červených vín z oblasti Villány, který se koná vždy první víkend v říjnu. Stačí si zde zarezervovat pokoj v jednom z mnoha příjemných penzionu a můžete si tu užít víkend plný vína a dobrého jídla. Pro oblast jsou charakteristické i červené kupáže připomínající styl Bordeaux. A samozřejmě se tu vyrábějí i bílá vína (Ryzlink vlašský, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Hárslevelű, Müller Thurgau a Tramín), ale to spíš v podoblasti Siklós.
Maďarsko»
« méně
Italská kuchyně
25.7.2011 -
Italská kuchyně je vyhlášená především těstovinami, rybami, pečivem a zmrzlinou. Pokud by jste měli chutˇ na polévku, mohla by to být například nejznámější italská polévka Minestrone. Je to polévka hustá, zeleninová, s těstovinami a strouhaným parmezánem. Pokud mluvíme o této kuchyni, pak jsou to především chutně upravené ryby a plody moře, které
zde dostanete jako předkrm, hlavní jídlo nebo právě v těstovinách.
V Itálii ochutnejte:
Sýr - Gorgonzola je sýr vynalezený ve stejnojmenném městečku nedaleko Milána.
Mozzarella
více » je velice jemný italský sýr původem z Neapole. Vyrábí se z čerstvého kravího nebo
bůvolího mléka. Používá se například na pizzu, do salátu, na zapékání masa. Parmazán je dlouho zrající sýr, který zraje dva až tři roky a používá se na pizzu, na strouhání, do omáček a zapékacích jídel.
Těstoviny – V rodinných restauracích, které nabízejí domácí kuchyni, se velmi často vyrábějí
těstoviny ručně. Do těstovin se někdy přidávají i různé bylinky nebo zelenina, takže výsledný
produkt je nejen ochucený ale i barevně odlišný (např. paprika nebo mrkev zbarví těstoviny do
červena, špenát do zelena, setkáte se ale i s černými těstovinami zbarvenými tekutinou ze sépií). Na
italském trhu existuje na 400 druhů těstovin, které se od sebe liší tvarem, délkou, povrchem nebo
velikostí.
Omáčky k těstovinám - Základní omáčkou je rajčatová, která se dělá buď z čerstvých, ve
vařící vodě spařených a oloupaných rajčat nebo se používá rajský protlak dochucený např.
česnekem nebo bazalkou. V severní Itálii, především v oblasti Ligurie, se používá k těstovinám
speciální omáčka, zvaná Pesto. Tato se vyrábí z bazalky, česneku, olivového oleje, parmezánu a
pínyových oříšků.
Uzeniny - Šunky a klobásy se udí jen výjimečně, uzeniny se zde spíše suší. Proslulá je šunka
Prosciuto di Parma nebo sušené hovězí maso Bresaola , 2-3měsíce sušené solené hovězí maso,
které má po vyzrání červenou až purpurovou barvu a nasládlou chutˇ.
Další v oblibě je Mortadella, klobása z jemně mletého masa, vepřového sádla a koření jako pepř,
muškát a koriandr.
Osvěžte se nápoji - před jídlem aperitivem, bývá to alkohol, kdy mezi nejoblíbenější patří
Spritz Aperol, michany napoj z prosecca, aperolu a sodovky nebo i nealkoholickými nápoji,
kterých je k tomuto účelu k dostání celá řada. Jako aperitiv může posloužit i bílé či italské šumivé
víno prosecco.
Po dobrém jídle k odpočinku - se podává italská káva espreso, do které se někdy
přidává koňak či grappa – takové kávě se potom říká caffe corretto. Další možností je podávat
ke kávě digestivum – např. hořký žaludeční likér amaro. Mnohem levnější než jednotlivé chody bývají často turistická menu, nabízená za pevnou cenu
Ubytování Itálie»
« méně
Španělská kuchyně
20.7.2011 -
Španělsko, to nejsou jen tapas, gazpacho a a sangria. Jaká je vůbec španělská kuchyně?
Španělská kuchyně je čerstvá, barevná a kořeněná a v každém regionu se trošku liší. Jídla se
skládají z různých druhů masa, plodů moře a zeleniny. Všechno je připravováno na čerstvém
olivovém oleji. Ve Španělsku se jedí také polévky, které bývají připravené z kvalitního vývaru z
masa nebo zeleniny.
Nejznámější polévka je gaspacho – studená, z čerstvé zeleniny.
Základními surovinami jsou ryby, mořské plody, maso, brambory, rýže a bílý chléb. Důležitá
více » je
zelenina, která je vždy čerstvá a mezi nejpoužívanější druhy patří rajčata, lilek, červená paprika a
chilli. Dalšími surovinami, bez kterých si Španělé nedokáží představit svou gastronomii jsou cibule,
česnek, produkty z rajčat, olivy a z nich vyráběný za studena lisovaný olivový olej.
Z koření se do většiny jídel používá pepř, chilli papričky, šafrán – především do paelly, a různé
bylinky, které v kombinaci se sušeným kořením vytváří ty nejrůznorodější kombinace chutí.
Neodmyslitelnou částí španělských pokrmů jsou proslulé tapas, „chuťovky“, servírují se v
některých restauracích k pivu nebo vínu zdarma. Tapas si Španělé dopřávají často a tvoří tak
neodmyslitelnou součást jejich stravování. Nemůžeme zapomenout na slavnou grenadinu, což je
nápoj z granátových jablek, který se podává ve vysokých sklenicích dolitých vodou nebo sodovkou.
Zdaleka nejoblíbenějším pitím je však Sangria , nakrájené kousky ovoce s cukrem, to vše zalité
vínem.
Každý region ve Španělsku je specifický jinou specialitou.
Jih Španělska - je známý pro gazpacho a kořeněné klobásy chorizos. Sever je závislý na
mořských
plodech, a ty tvoří jeho nejdůležitější součást. Jedním z klasických pokrmů bez ryb je králík s
lískovými ořechy a čokoládou připravovaný na víně. Další severskou specialitou je sýr idiazabal.
Oblast východního Španělska - je známá díky svým vínům.
Nejznámějším pokrmem této části je zarzuela – různé mořské plody připravené dohromady v
jednom hrnci. Východní Španělé jsou známí také tím, že své pokrmy, především omáčky, zahušťují
mandlemi, jinými ořechy, strouhankou a dalšími. Luštěniny, těstoviny, kterým se ve Španělsku říká
canelones a jsou plněny různými náplněmi dle chuti, chleba, vepřové a hovězí maso, to jsou
typické
ingredience pro západní oblasti.
Ubytování Španělsko»
« méně
Chorvatsko - Místní kuchyně
13.7.2011 -
V Chorvatsku je možné setkat se s kuchyní velice pestrou a ozvláštněnou o kuchyň italskou, často
maďarskou či rakouskou. Podle místa, které navštívíte vám bude nabídnuta rozmanitá strava.
Ochutnejte dary moře
Nezanedbatelnou součástí chorvatské kuchyně jsou ryby, které zde připravují v mnoha chutných
variacích. Ochutnejte je na roštu, vařené, výborné jsou i dušené s mnoha přisadami. Jako stát
přímořský nabízí Chorvatsko nepřeberné množství z darů moře. Nenechte si je ujít a vyzkoušejte
zde například
více » chutné hlavonožce, mlže, ústřice za syrova, pokapané citrónem, sépie či chobotnice.
Jednou z nejdražších, ale velice chutných specialit jsou jistě humři a langusty. Obohatit svůj
jídelníček lze o některou z těchto dobrot a získat tak opravdový kulinářský zážitek.
Maso je oblíbené i v Chorvatsku
Jehněčí, skopové nebo telecí, pečené na rožni, případně na žhavém uhlí pod poklopem, zde dokáží
připravit velice chutně. Ve vnitrozemí jsou běžné různé guláše, na Istrii zase libové vepřové maso
na smetaně. Telecí řízky smažené v trojobalu jsou také oblíbené.
Dezert
Mezi moučníky patří záviny, palačinky, nepřeberné množství dortů, zmrzlin a ovocných salátů nebo
pohárů. Také zde připravují smažené pečivo v oleji – fritule, kroštule.
Mezi ty dražší chutˇovky patří známý pršut. Pršut je uzená a proudícím vzduchem sušená vepřová
šunka.
Nápoje
Mezi alkoholické nápoje tu patří většinou kvalitní vína, která jsou v Chorvatku v oblibě, míchaná s
vodou nebo sodovkou. Místní specialitou je pálenka z hroznů tzv. loza (lozovača), případně bylinný
likér travarica.
Ubytování v Chorvatsku»
« méně
Francie
12.7.2011 -
Francie francouzsky La France znamená pro každého z nás něco jiného. Pro někoho kolébka módních trendů, někomu zase při slově Francie vytane na mysli země vína a sýrů a někomu se jednoduše vybaví stará známá Eiffelovka v Paříži. Ať už je to tak či onak, synonym pro to všechno je nejlepší.
Ubytování ve Francii»
Tipy na dovolenou 2011!
24.6.2011 -
Během Vaší zasloužené dovolené upřednostňujete pláž, moře a slunce? Velmi pochopitelné! Relax na pláži, plavání v moři, odpočinek pod palmami s dobrou knihou a koktejlem, to jsou příjemně strávené chvíle dovolené. Někteří s Vás také uvítají zkombinovat plážový život s výlety do historických městeček, nebo procházkou podél pobřeží, návštěvou pretparku či výletem na lodi. Ať už jste se svým partnerem, dětmi či přáteli vybrali jsme pro Vás pár tipů, kde si zaručeně odpočinete.
Dovolenávíce » u moře»
« méně
Ostrovy Thajska
30.12.2010 -
Máte chuť utéct před zimou. Milujete krásné pláže, průzračnou azurovou vodu, ale také máte rádi změnu. Potom je pro Vás ideální spojit návštěvu několika ostrovů v Thajsku. Každý ostrov má svůj charakter a šarm, což Vám umožní získat různé dojmy a poznat různé kultury. Ostrovy Thajska mají velkou výhodu, že jsou mezi sebou propojeny pravidelnými linkami trajektů.
Ostrovy Thajska»